Kozan Kalesi Ve Karasis Kalesi
Kozan Kalesi
Kozan ilçesinin tam ortasında bulunan kale; kalkerden meydana gelen, oldukça dik bir tepe üzerinde, bulunduğu coğrafyaya hâkim bir konumdadır. Kozan Kalesi, Çukurova'yı çevreleyen dağ kaleleri zincirinin dördüncü halkasını teşkil eder. Kuzey - güney yönünde iki ayrı gurup halinde inşa edilmiş, bu bölümler bir sur ile birbirine bağlanmıştır. Çevre uzunluğu 6 km'yi bulan kalenin 44 kulesi ve burcu vardır.
M.Ö. 2000' li yıllarda Asurlular tarafından yapıldığı tahmin edilen kale, Romalılar, Selçuklular ve Ermeniler tarafından onarım görmüştür. Bugünse,çevre düzenlemesi yapılan Kozan Kalesi ve çevresi, bölge halkının sosyal aktivitelerini gerçekleştirdiği günübirlik hareketli bir mekâna dönüşmüştür.
Bayramlarda ve özel günlerde Kozan kalesi bölgesi Kozanlıların dinlenme alanı olarak kullanılıyor.
Özellikle yaz akşamları ile müthiş bir görsel şölen sunan Kozan kalesi gezip görülmeye değer yerlerden.
Eğer sizinde birgün yolunuz Kozan'a düşerse mutlaka Kozan kalesine çıkmalısınız.
O tarihi dokuyu gözlemleyerek  ve Çam kokularını içinize çekerek  şehir manzaramız ile birlikte yaşamanızı tavsiye ederiz.
Karasis Kalesi
Çukurova'daki kaleler zincirini önemli bir halkasını oluşturur. Kozan Barajı'nın hemen kuzey kesiminde yer alan kale, ilçe merkezine kara yoluyla yaklaşık 17 Km. uzaklıktadır. Kaleyi inşa edenlerin Selefkoslar (Selefkiler) olduğu bilinmektedir. Milattan önce 333 yıllarında Büyük İskender'in eline geçen Kozan, O'nun ölümünden sonra da Selefkosların idaresine girmiştir. (Selefkos, Büyük İskender'in Komutanlarından biridir.) Helenistik döneme ait kale askeri garnizon olarak kullanılmıştır. Kale, ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunmaktadır.
Kozan Kalesinde Bulunan Yerler
Kozan Kalesi eteklerinde bulunan yerleri "Kilikya Ermeni Manastırı","Keşiş Mağarası","Battal Gazi Zindanı" tanıyalım
Kilikya Ermeni Manastırı
1292-1921 yılları arasında Kilikya Ermenilerinin merkezi olan Sis Ermeni Manastırı, Kozan Kalesi eteklerinde bulunmaktadır. Ermeni dünyasının en önemli manastırlarından biri olan Kilikya Ermeni  Manastırı'na ait kalıntılar kale eteklerinde tarihe direnmekte. Kozan dağlarından toplanan çeşitli çiçekler ve bir takım karışımlar yapılan  'Pelesenk Yağı' yapılıp vaftiz törenlerinde kullanılmaktaydı. Manastırda bulunan Kutsal Emanetler bugün Lübnan /Beyrut'ta bulunmaktadır.
Kozan'ın şehir merkezinde ve şehre hakim bir bölgede Kozan Kalesi eteklerinde bulunan manastır yapılan çalışmalar neticesinde Mesire alanı sınıfında örnek teşkil edecek hale dönüştürüldü. Pikniğe gelen vatandaşlar için her şeyin düşünüldüğü Manastır mesire alanında 2 adet servis ünitesi, anfi tiyatro, arkeolojik park, 29 adet içinde barbeküsü ve oturma grubu olan piknik ünitesi ve çocuklar için oyun alanları yer almaktadır.
Keşiş Mağarası
Medeniyetler Şehri Kozan, her yönüyle bir tarih merkezi ve ilginç konuları yanı sıra tarihe de ışık tutuyor. Rivayete göre, Hz. Mevlana Konya'dan Suriye'nin Şam iline 7 yıl süren medrese eğitimi için yola çıkar. Bu esnada yolu Kozan'dan geçer. Sis diyarı Kozan'da Keşiş Mağarasında yaşayan 40 keşişle karşılaşır. Bu keşişlerin karşıdaki insanın düşüncelerini okuyabilme özelliğine sahip oldukları rivayet edilmektedir. "Ariflerin Menkıbeleri" adlı eserin 2. cildinde Hz. Mevlana'nın hayatını anlatan bölümde hikâye geçmektedir. Kalenin eteklerinde bulunan mağara, görenleri büyüleyen bir özelliğe sahip olmakla birlikte hazine avcılarının da uğrak yeri olmuştur. Keşiş Mağarasının dış görünümü birçok ziyaretçi tarafından Trabzon'da bulunan Sümela Manastırını anımsattığı söylenmektedir.
Battal Gazi Zindanı
Kozan Kalesi'nde bulunan Battal Gazi Zindanı tarihi günümüze taşıyan bir araç olarak duruyor. Halkın belleğinde yaşatılan bir menkıbeye göre Battal Gazi, Kozan'ın fethine katılmış, bir müddet Kozan'da yaşamış, Kozan Kalesinde onun adına bir zindan olduğu söylene gelmiştir.
Sayfanın Konuları:Kozan Kalesi,Karasis Kalesi,Kozan Kalesi Nasıl Gidilir,Karasis Kalesi Nasıl Gidilir,Kozan Kale Işıklandırılması,Kozan Kalesi Tarihi,Kozan Kalesi Şehir Manzarası,Kozan Kalesi Resimleri,Kozan Kalesi Mesire Alanı,Dinlenme Mekanı,Kozan Tarihi Dokusu,Kozanbilgi.blogspot.com,Net,Kozan Keşiş Mağarası,Battal Gazi Zindanı,Kilikya Ermeni Manastırı,Kozan Kalesi Etekleri,Kozan'ın Tarihi Mekanları